Steden en dorpen in Mallorca


Fornalutx

Fornalutx is in 2001 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje. Dit schilderachtig dorpje ligt in een prachtige vallei, tussen de sinaasappel- en citroenboomgaarden. Op de achtergrond zie je de Puig Major, de hoogste berg van Mallorca, liggen.


Felanitx

Felanitx is vooral bekend om de wekelijkse markt waar aardewerk gemaakt door de lokale bewoners wordt verkocht.
Op vijf kilometer afstand van de plaats Felanitx ligt Castillo de Santueri. Dit kasteel ligt op een hoogte van 475 meter en je hebt vanaf hier een mooi uitzicht op de omgeving.


Inca

In het dorp Inca wordt iedere week de markt van de Dijous gehouden, de grootste markt van Mallorca. Andere hoogtepunten van Inca zijn de kerk van Santa Marí a la Major en het klooster van Sant Domingo.


Lluc

Het dorp Lluc ligt in het Sierra Tramuntana gebergte. Het dorp is met name bekend om het klooster, dat een belangrijke bedevaartsoord op Mallorca is.
Het Klooster van Lluc is gebouwd in de zeventiende eeuw. In het klooster vind je de afbeelding van de Zwarte Madonna. De kerk en het museum hiervan zijn te bezichtigen

Santuari de Lluc


Manacor

Manacor ligt in het oosten van Mallorca en is de tweede grootste stad van Mallorca. Belangrijke bezienswaardigheid in deze stad is de kerk Esglesia dels Delors de Nostra Senyora. In deze kerk staat een beeld van Christus met bloedbevlekte voeten. Hiervoor komen vele pelgrims naar Manacor.
In deze stad is de belangrijke parelindustrie van Majorca gevestigd. Breng een bezoek aan een parelfabriek waar je kunt zien hoe deze bijzondere (kunst)parels vervaardigd worden. In de buurt van Manacor liggen de grotten van Drach.


Palma de Mallorca

De hoofdstad van Mallorca is een bezoek meer dan waard. In het oude gedeelte van de stad vind je oude herenhuizen en sfeervolle straatjes. De stad herbergt ook vele bezienswaardigheden, zoals de middeleeuwse Kathedraal le Seu, het Almudaina Paleis, het Kasteel van Bellver, Plaza Major, de Arabische baden, het Basiliek Sant Francesc, La Llotja en tempelierskapel.

Palma de Mallorca


Pollenca

Pollenca ligt in het noorden van Mallorca, ten noordoosten van Lluc. In het oude centrum vind je verscheidene stenen fonteinen, de Kapel van Roser Vell, het klooster Santo Domingo, en de kerk Nostra Senyora del Angels, gebouwd in de dertiende eeuw.
in het voormalige klooster Santo Domingo is het Museum Municipal Pollenca gehuisvest. Hier worden schilderijen en voorwerpen van opgravingen in de omgeving van Pollenca tentoongesteld. Daarnaast bevinden zich in Pollenca nog het Museum Dionis Bennasser. waar werken van de gelijknamige kunstenaar worden getoond.


Soller

Soller en Port de Soller liggen in een dal waar olijfbomen en allerlei soorten citrusvruchten groeien. Vanuit deze Valle de los Naranjos (Vallei der Sinaasappels) vond export van sinaasappels en citroenen naar de zuidkust van Frankrijk plaats. Uit deze bloeitijd stammen vele fraaie 18e en 19e eeuwse herenhuizen in het centrum van Soller.
Bezienswaardigheden van Soller zijn verder de Plaza Constitucion, San Bartolomekerk, de markthal van Sóller aan het Plaga Mercat, het volkenkundig museum Museu del Casal de Cultura en het museum Balear de Ciències Naturals met botanische tuin.
Vanuit Palma de Mollorca kun je met de oude stoomtrein naar Soller. Deze rit duurt 1 uur en is zeer de moeite waard. In Soller kun je overstappen op de tram naar Port de Soller. Deze tram uit de begin van de 20e eeuw brengt je in een halfuur naar de haven van Soller. Port de Soller is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke badplaats en toeristische vakantiebestemming van Mallorca.


Valldemossa

Valldeomossa ligt op ongeveer 15 kilometer van Palma de Mallorca. Dit dorpje ligt op het plateau van de Sierra Tramontano, omgeven door olijfboomgaarden. Door de jaren heen hebben hier verschillende bekende personen verbleven.
In Valldemossa ligt het 14e eeuwse klooster Real Cartuja. Hier verbleven de componist Chopin en zijn minnares, de Franse schrijfster George Sand, in 1838. Chopin componeerde er enkele van zijn meesterwerken en George Sand schreef er haar boek 'Een winter op Mallorca'. Vanaf het klooster heb je een prachtig utizicht op Valldemossa en haar omgeving met olijfboomgaarden.